Natsume Soseki, yalnızca dünyada değil, ülkesi Japonya’da da geç keşfedilmiş yazarlardandır.
Elimizdeki ‘Sanşiro’ da, Türkçede 2012’de yayınlanmış ‘Gönül’den sonra, Soseki’nin Türkçedeki ikinci kitabı yalnızca.
Soseki ‘Sanşiro’da, genç bir adam olan aynı adlı başkahramanının eğitim almak için taşradan Tokyo’ya geldikten sonra yaşadığı karmaşaları ustaca hikâye ediyor.
1909’da yayınlanan roman, dönemin sosyal ve kültürel halinin şahane bir fotoğrafını çekiyor ve aynı zamanda Sanşiro’nun bu kalabalık şehirde yaşarken kendi karakterini adım adım inşa edişini, kendi sesini bulma çabasını anlatıyor.
Masum ve naif bir gencin ince bir mizahla örülü büyüme hikâyesi olarak okunabilecek roman, edebiyatta bugün işlenegelen pek çok temayı barındırması ve bunun yanı sıra Doğulu olmak ile Batılı olmak arasında bocalayan dönemin Japon toplumuna dair ilginç ayrıntılar sunmasıyla önemli.
Modern Japon edebiyatının büyük yazarlarından Haruki Murakami’nin bu romandan övgüyle söz ettiğini de belirtelim.
- Künye: Natsume Soseki – Sanşiro, çeviren: Alper Kaan Bilir, Maya Kitap, roman, 265 sayfa

