Koronavirüs, kapitalizmin acımasızlığını çarpıcı bir biçimde ortaya koydu.
Donatella Di Cesare’nin bu özgün çalışması, hem koronavirüsün nasıl bir dönüm noktası olduğunu gözler önüne seriyor hem de virüsün yakın ve uzak gelecekte ne gibi etkiler yaratacağını tartışıyor.
Di Cesare, koronavirüsün ekolojik sorunlar, uzmanların yönetimi, korkunun egemenliği, komplo teorileri, mecburi mesafeler ve dijital kontrol gibi farklı yansımalarını çok yönlü bir bakışla irdeliyor.
Kitaptan birkaç alıntı:
“Onu görmezden gelen ya da ondan yararlandığı iddia edilen egemenlikle alay eder. Ve her yerde teknik bir idareye indirgenmiş siyasi yönetişimin sınırlarını ortaya çıkaran, yönetilemez bir felaketin adı haline gelir. Çünkü kapitalizm -biliyoruz ki- doğal bir felaket değildir.”
“Bu sadece bir kriz değil, aynı zamanda ağır çekim bir felaket.”
“Mitin etkinliği doğrulukta değil, karşılık verdiği ihtiyaçlarda, uyandırdığı duygularda ve tutuşturduğu önerilerde yatar.”
“Viropolitikanın veya daha iyi bir ifadeyle koronapolitikanın sahne arkasında “fobokratik egemen” ürkütücü bir şekilde belirir. Tekrarlanan savaş çağrıları, ulusa seslenişler bunun açık bir işaretidir.”
“Kriz öngörülemeyen bir olayla tetiklenecek […]. İnsanlar, şu an yalnızca birkaç kişinin görebildiğini tüm çıplaklığıyla aniden görecekler: “daha iyi” yaşamı hedefleyen tüm ekonomik düzenin “iyi” yaşam karşısında baş düşman haline geldiğini.”
- Künye: Donatella Di Cesare – Egemen Virüs: Kapitalizm Nefessiz Bırakır, çeviren: Balkır Uysal, Pinhan Yayıncılık, siyaset, 104 sayfa, 2020